În bucătărie

Ce face izolarea din om sau cum m-am apucat de copt pâine în casă

Situația crizei sanitare pe care am primit-o „în dar” la început de martie ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne petrecem 98% din timp în casă.

Pe noi, autoizolarea ne-a prins cu ceva pungi de făină și cu foarte puține plicuri de drojdie în casă.

Totul bun și frumos până acum, însă cum toată lumea a cumpărat toooată drojdia de pe rafturile magazinelor, ce ne facem noi acum? Adică, avem o mașină de făcut pâine, însă toate rețetele pe care le știu sunt cu drojdie!
Dar de ce să facem pâine în casă în loc să cumpărăm? Pentru limitarea drumurilor la market, evident!

Și iată-mă, făcând research pe rețelele sociale și pe internet pentru variante de pâine fără drojdie.
Și am găsit câteva, unele cu praf de copt, altele cu bicarbonat alimentar, altele cu drojdie din bere, făcută acasă.
Citind și comentariile, m-am prins rapid că nu prea ar fi niște variante gustoase.

Singura variantă care stătea în picioare era maiaua. Pff, dar cum să fac eu asta? Citeam, și citeam, și iar recapitulam…făceam rezumat în mintea mea și analizam.
Până la urmă, mi-am spus, fie ce o fi, trebuie să prind mersul lucrurilor și să iasă.

Am avut nevoie de:
• 100 grame făină albă
• 100 grame făină integrală
• 200 grame apă
• 1 linguriță de miere ( nu e chiar necesar, dar am urmat pașii rețetei găsite).

Am amestecat toate ingredientele, într-un borcan de 800 grame, până s-au omogenizat .
Următorul pas a fost să acopăr borcanul cu capacul (neînfiletat), să îl las pe blat în bucătărie și să las făina să își facă treaba. Mai exact, să fermenteze și să dezvolte acele bacterii bune, lactice, pentru a putea continua procesul.

Rețeta cu care am pornit la drum cerea ca la un interval de 12 ore să hrănesc maiaua cu alte 100 grame apă și 100 grame făină albă.

În acest timp, aluatul meu trebuia să crească în volum, ba chiar să își tripleze volumul, și să aibă multe bule deasupra.

Zis și făcut. Am hrănit maiaua primele două zile la 12 ore, însă, tot adăugând apă și făină ajunsesem să am o cantitate prea mare de maia. Aceasta tot fermenta până am avut și un mic accident.
Borcanul meu de maia stătea pe frigider, în loc strategic, ferit de mâinile puștiului cel mare. Tot fermentând maiaua, s-a ridicat așa de mult, cu capac cu tot, și mi-a „inundat” câțiva magneți de pe frigider. Fiți fără grijă, am reușit salvarea lor!

Văzând cum stă treaba cu crescutul în volum, am pus maiaua într-un borcan mai mare. Doar temporar. Între timp am mai documentat procesul și am decis că e mai simplu să continui cu hrănirea a doar 100 grame de maia deja dezvoltată la fiecare 24 de ore.

Cred că am luat cea mai bună decizie, lucru pe care vi-l recomand și vouă. Dupa ziua 3, am făcut hrănirea la 24 de ore și am păstrat, așa cum am menționat mai sus, doar 100 grame de maia pe care am dezvoltat-o pe mai departe.

În mod normal, din ziua 7, maiaua se mută in frigider, iar hrănirea se face o dată pe săptămână sau atunci când vrei să coci o pâine.

Și iată-mă, pornind de la zero o maia bună, sănătoasă, puternică, capabilă să coacă o pâine.

Toată nebunia aceasta cu maiaua și cu pâinea făcută din maia, m-a prins atât de tare încât ea este practic, al treilea copil al meu.

Nu vă pot descrie ce mult m-am întristat când primele două încercări de a face pâine cu maia au eșuat lamentabil. Realizez acum că sunt, probabil, două motive pentru asta: ori rețeta urmată nu a fost ok ori maiaua mea nu a fost suficient de matură (deși am copt prima pâine undeva prin ziua 8-9).

Acestea fiind povestite, v-am lăsat poze să vedeți cum a arătat maiaua mea în diverse stadii de dezvoltare, cum a arătat prima pâine coaptă și eșuată și cum a arătat ultima pâine pe care am făcut-o.

Ce pot să vă spun este că, deși procesul este unul de lungă durată, calitatea și gustul pâinii nu se pot compara cu ce se găsește în comerț și nici măcar cu ce poate coace o mașină de pâine.

Dacă vă încumetați să încercați, eu sunt convinsă că nu veți regreta, ba chiar vă va cuprinde frenezia pâinii făcute în casă.

Într-un articol următor, revin cu rețeta de pâine cu maia care a funcționat în cazul meu.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *